Sastanci

 The World Alzheimer's Association, AAIC Neuroscience Next, Belgrade Neuroscience Next 2024

The World Alzheimer's Association
AAIC Neuroscience Next
Belgrade Neuroscience Next 2024

Poštovani,
Svetsko udruženje za Alchajmerovu bolest i AAIC Neuroscience Next, najavljuju predstojeću Hibridnu konferenciju o neuronaukama – Belgrade Neuroscience Next 2024 koja će se održati 24. i 25. aprila 2024. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ova konferencija ima za cilj da pruži platformu za istraživače, posebno mlade istraživače, da se uključe u diskusiju, podele rezultate istraživanja i neguju saradnju u oblasti neuronauka. Registracija je besplatna! Link za registraciju je:

Prijava

Pozivaju se istraživači iz oblasti medicine, biologije, farmacije, psihologije da prisustvuju sastanku.

Posebno ističemo:
Hibridni format: Konferencija će se održati kako uživo u Beogradu, Srbiji, tako i virtuelno u Irskoj, Indiji, SAD, Brazilu i Etiopiji, obezbeđujući globalnu dostupnost.
Ključni govornici: Ser Džon Hardi (uživo iz Beograda) poznat po svom revolucionarnom doprinosu u našem razumevanju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Michael Heneka (na daljinu, online): ekspert u neurodegenerativnim i autoimunim CNS poremećajima.
Stipendija za mlade istraživače iz Srbije i regiona sa prihvaćenim apstraktima za učešće na skupu
4 interaktivne radionice sa stručnjacima
Datum: 24. i 25. april 2024. godine
Poziv za sažetke: Pozivamo da podnesete sažetke koji se odnose na bilo koji aspekt istraživanja iz oblasti neuronauka. Poziv za apstrakte je otvoren do 18. februara 2024. Link za podnošenje sažetaka je:

Abstracts

Usmena izlaganja: 10 najboljih sažetaka biće odabrano za usmene prezentacije, pružajući jedinstvenu priliku da svoje istraživanje predstavite raznolikoj i cenjenoj publici.t.
Kontinuirano medicinsko obrazovanje (KME) bodovi: Učesnici će dobiti vredne KME bodove, poboljšavajući njihov profesionalni razvot.
Knjiga sažetaka: Prihvaćeni apstrakti će biti uključeni u zvaničnu Knjigu sažetaka koju je sastavio AAIC, dodatno povećavajući vidljivost i uticaj vašeg istraživanja .

Radujemo se Vašem učešću u ovom revolucionarnom događaju koji obećava da će unaprediti naše kolektivno razumevanje Alchajmerove bolesti i neuronauka. Vaš doprinos je sastavni deo uspeha ove konferencije i verujemo da će Vaše sugestije značajno doprineti ovoj oblasti.

Program

S poštovanjem,
Belgrade Neuroscience Hub, i AAIC Neuroscience Next

Stremljenja i novine u medicini

Poštovani,
Mini simpozijum pod nazivom "STO GODINA KLINIKE ZA NEUROLOGIJU UNIVERZITETSKOG KLINIČKOG CENTRA SRBIJE - EVOLUCIJA NEUROLOŠKE MISLI TOKOM JEDNOG VEKA", kojim rukovodi prof. dr Dragoslav Sokić, prema podacima koje trenutno imamo, biće održan u okviru tradicionalnog godišnjeg sastanka Stremljenja i novine u medicini dana 06.12.2023. sa početkom u 11.00h u trajanju od 3h. Mini simpozijum je akreditovan kao OSTALI NACIONALNI SEMINARI sa 8 bodova za PREDAVAČE i 4 boda za POLAZNIKE EDUKACIJE.

Akreditovani program simpozijuma je u nastavku. Podsećamo predavače da blagovremeno pripreme svoja predavanja.

PROGRAMDruštvo neurologa Srbije

PROSLAVA STOGODIŠNJICE OSNIVANJA

Ko? KLINIKA ZA NEUROLOGIJU I KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU UKCS
Šta? PROSLAVA STOGODIŠNJICE OSNIVANJA
Gde? HOTEL „METROPOL“, BEOGRAD
Kada? 10. OKTOBAR 2023. U 09.30č

Poštovane kolege i dragi prijatelji! Od vremena profesora Laze Stanojevića do današnjih dana, Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju u Beogradu predstavljaju rasadnik i hram znanja, veština, pomoći, napretka, obuke, spoznaja, usavršavanja, invencije, razvoja, razumevanja, uzajamnosti i pažnje za lekare, studente, specijalizante, istraživače, naučnike, psihologe, profesore i akademike. Još važnije, ove klinike su mesto lečenja, nege, empatije i utehe za pacijente i njihove porodice. Ovo su i mesta za napredovanja i usavršavanja za medicinske sestre, volontere, farmaceute, fizioterapeute i armiju saradnika i pomoćnika, koji su kroz generacije ugradili svoj trud u uspeh ovih klinika.

Menjali su se nazivi Klinika, planovi i organizacija zdravstva, društveni sistemi. Menjala su se očekivanja pacijenata, nosioci vlasti, načini finansiranja i zahtevi kako da se radi. Prolazili smo kroz ratove, sankcije, reforme, favorizovanje drugih, redukcije i reorganizacije. Čekali smo na aparate, tehnologije, renoviranja, popravke i adaptacije.

Menjali su se ljudii, donosili svoje ideje, koncepte, pomirenja, neslaganja, prihvatanja, pobune, poraze i pobede. Nekada su promene trajale kraće od nas samih, a povremeno su prelazile u sledeće generacije. Ljubav zaposlenih prema klinici je uvek bila veća od uslova u kojim smo radili i, ma kako spolja situacija delovala, napredak je svima bio najvažniji cilj. Svaka generacija je ostavljala svoje najbolje sledećim sa akumulisanjem optimizma, znanja, volje i želje za boljim.

Danas su Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije vrhunske ustanove posvećene lečenju, ispitivanju i nezi teških, kompleksnih i nerazjašnjenih neuroloških i psihijatrijskih bolesnika korišćenjem konvencionalne i napredne tehnologije. Posvećeni smo radu sa bolesnicima obolelih od najčešćih neuroloških i psihijatrijskih bolesti, ali i prepoznavanju i lečenju retkih oboljenja, naučnom radu i istraživanju, edukaciji studenata, specijalizanata, supspecijalizanata, doktoranada i socijalnom radu ka širenju svesti o značaju neuroloških i psihijatrijskih bolesti i terapijskoj superiornosti naših disciplina. U takvom okruženju proslavljamo 100 godina rada i napretka Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju.

Očekujemo vas na proslavi jednog veka postojanja Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju 10. oktobra 2023. godine u Hotelu „Metropol“ u Beogradu, sa početkom u 9.30 časova.

PROGRAMDirektor Klinike za psihijatriju UKCS
Prof. dr Milan Latas

Direktor Klinike za neurologiju UKCS
Prof. dr Dragoslav Sokić

Evropski skup o atipičnim parkinsonizmima

Evropski skup o atipičnim parkinsonizmima

Poštovane koleginice i kolege,
Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se 17-18. novembra 2023. godine u SANU, Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) i na Medicinskom fakultetu u Beogradu održati evropski skup o atipičnim parkinsonizmima.

Organizator skupa je Internacionalno udruženje za nevoljne pokrete (Movement Disorder Society-evropska sekcija), koorganizatori su Klinika za neurologiju UKCS i Društvo neurologa Srbije.

Na kursu će učestvovati renomirani međunarodni predavači i lideri u oblasti atipičnih parkinsonizama. Pored neurologa iz naše zemlje, očekuje se dolazak neurologa iz Evrope i regiona koji će biti polaznici kursa. Prijava za kurs je obavezna i vrši se putem sledećeg linka:

Prijava

Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju
(obratiti se na mail: idstanko139@gmail.com)

Prof. Vladimir Kostić
Prof. Ranko Raičević

Izazovi u moždanom udaru – VIII

Izazovi u moždanom udaru – VIII

Poštovane koleginice i kolege,
Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se tradicionalni međunarodni seminar „Izazovi u moždanom udaru – VIII“ održati 27 i 28.10.2023. u Beogradu. I ovom prilikom će predvači biti nacionalni i internacionalni eksperti u oblasti cerebrovaskularnih bolesti. Glavne teme ovogodišnjeg sastanka su Srce i mozak, Izazovi u reperfuzionoj terapiji ishemijskog moždanog udara i Karotidna bolest i moždani udar.

Za nas je ovaj sastanak posebno važan, jer se održava u godini kada Klinika za neurologiju UKCS obeležava 100 g. svog postojanja.

Pozivamo Vas da dođete verujući da će i ovaj sastanak ispuniti Vaša očekivanja kao i prethodni.

Više informacija o seminaru možete videti na prezentaciji Astra Travela, a program sastanka pogledajte na sledećem linku.

Program

Prof. dr Dejana Jovanović
Doc. dr Milija Mijajlović

Nacionalni kongres neurologa Srbije 2023.

Nacionalni kongres neurologa Srbije 2023.

Drage koleginice i kolege,
Sa zadovoljstvom Vas obaveštavam da je program Nacionalnog kongresa neurologa Srbije, koji se održava od 21-24.septembra 2023. u Nišu, završen i nalazi se pred vama. Pozivam vas da svojim učešćem ovom skupu date doprinos i podršku. Program sa glavnim temama, predavačima i temama predavanja kao i način prijave učešća, dostupni su na zvaničnom sajtu kongresa.

Prezentacija kongresa Program

Srdačno vas pozdravljam
Puk prof Ranko Raičević
Predsdnik Društva neurologa Srbije

eso-conference.org

Symposium and Congress Novelties in treatment and health care for neurological patients

Symposium and Congress

12th ADRIATIC NEUROLOGY FORUM / ANF 2023.

Drage koleginice i kolege,
Uz veliko zadovoljstvo da smo opet pokrenuli organizaciju stručnih sastanaka u punom formatu, obaveštavam vas i pozivam da uzmete učešća u radu 12. Adriatik neurološkog foruma koji je izrastao u najznačajniji, najposećeniji i svakako jedan od najkvalitetnijih strukovnih sastanaka regiona. I ove godine uz stalne glavne teme: Neurodegenerativne bolesti, Epilepsija, Multipla skleroza i CVO, imamo i dva simpozijuma mladih istraživača i prezentera teđkih slučajeva, ali i sesiju o perifernom nervnom sistemu, graničnim područjima i statusnim pitanjima.

Sa željom u brzo viđenje i druženje iskreno vas pozdravljam. Pred vama je program simpozijuma sa neophodnim tehničkim detaljima.

ANF 2023

Pukovnik prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije i
predsednik OO ANF/a

ESOC 2023

ESOC 2023

Datum: 24-26.05.2023.
Mesto: Minhen, Nemačka

Drage koleginice i kolege,
Sa velikim zadovoljstvom najavljujem ESOC 2023 - evropski forum za napredak u istraživanju i kliničkoj nezi pacijenata sa cerebrovaskularnim oboljenjima. U nastavku je link ka zvaničnoj prezentaciji i prijavi.

ESOC 2023

Srdačan pozdrav,
Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

eso-conference.org

50. Simpozijum:
Stremljenja i novine u medicini 2022.

Mini simpozijum:
Karotidna stenoza pod lupom neurologa i vaskularnog hirurga

Poštovane koleginice i kolege,
Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da se u okviru 50. SIMPOZIJUMA „STREMLjENjA I NOVINE U MEDICINI“ 2022. GODINE održava MINI SIMPOZIJUM: KAROTIDNA STENOZA POD LUPOM NEUROLOGA I VASKULARNOG HIRURGA 8. decembra 2022. godine, 9-12 sati, Svečana sala Dekanata Medicinskog fakulteta.
Simpozijum je akreditovan odlukom Zdravstvenog saveta Srbije sa 4 boda za slušaoce.

U prilogu je program ovog mini simpozijuma, kao i celokupan program 50. Simpozijuma Stremljenja i novine u medicini Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2022.
U očekivanju vašeg dolaska.

Program Simpozijuma Program Mini simpozijuma

Srdačni kolegijalni pozdravi

Doc. dr Milija Mijajlović,
Doc. dr Marko Dragaš,
organizatori simpozijuma.

Simpozijum 90 godina Vojne neurologije i psihijatrije

Poštovane koleginice i kolege,
Prosleđujemo vam Satnicu i Program za Simpozijum 90 godina vojne neurologije i psihijatrije. Ovo je istovremeno i poziv da učestvujete u ovom događaju.

Satnica i Program

Zahvaljujemo farmaceutskim kućama koje su pomogle skup.

Sponzori Oglasi

Svako dobro.

Puk ovnik prof dr Ranko Raičević,
predsednik Društva neurologa Srbije.

Simpozijum 90 godina Vojne neurologije i psihijatrije

Poštovane koleginice i kolege,
Dana 25. novembra ove gidine sa početkom u deset časova u Donu Vojske u Beogradu se održava Simpozijum povodom obeležavanja 90 godina vojne neurologije i psihijatrije na ovim našim prostorima. Ovo je veliki jubilej i vojnog zdravstva ali i zdravstva Srbije u celini. Pozivamo vas da uzmete učešća u radu Simpozijuma i budete naši dragi gosti.

Skup je akreditovan.

Puk ovnik prof dr Ranko Raičević,
predsednik Društva neurologa Srbije.

Deset godina Škole Društva mladih neurologa Srbije

Poštovane kolege, dragi prijatelji,
Sa ogromnim zadovoljstvom vam preporučujemo da pogledate film povodom jubilarne 10 Škole mladih neurologa Srbije.
Ovaj jubilej, Škola a i ovaj film su najbolji dokaz koliko je bila vizionarska ideja akademika Vladimira Kostića o formiranju Društva mladih neurologa i Škole mladih neurologa. Akademik Kostić je svo ovo vreme nesebično pomagao rastu i razvoju Škole, a energija i posvećenost dr Olivere Tamaš sa ekipom mladih neurologa su podigli kvalitet i prepoznatljivost Škole do internacionalnih visina. Osećam potrebu da im se posebno zahvalim, a meni je bilo ogromno zadovoljstvo u ulozi birokrate da pomažem i iskreno podržavam ovaj koncept.
U ime Društva neurologa Srbije i Društva mladih neurologa Srbije sve vas pozdravljam i uvek se na dobro okupljali.

Film 10 godina Škole Društva mladih neurologa Srbije

Dr sc med Maja Budimkić,
predsednica Društva mladih neurologa Srbije,
Puk prof dr Ranko Raičević,
predsednik Društva neurologa Srbije.

Konsenzus dokument o prevenciji, lečenju i rehabilitaciji moždanog udara u Republici Srbiji

Poštovane koleginice i kolege,
Nakon napornog rada grupe autora pred vama je Konsenzus dokument o dijagnostici, lečenju i rehabilitaciji mođdanog udara u Republici Srbiji. Društvo neurologa Srbije kao društveno odgovorna strukovna organizacija će i dalje raditi na širenju svesti o značaju populacionih oboljenja. Ovaj konsenzus dokument je rezultat takvih napora.
Nadam se da će vam tekst biti od koristi.

Konsenzus dokument

Puk prof dr Ranko Raičević,
predsednik Društva neurologa Srbije.

NACIONALNI SIMPOZIJUM O MOŽDANOM UDARU
Prezentacije sa Simpozijuma

Poštovane koleginice i kolege,
Nakon izvanredno organizovanog Simpozijuma o moždanom udaru, što je zasluga pre svih doc dr Željka Živanovića i lokalnog OO, zadovoljstvo mi je da sada imamo i link sa svim predavanjima sa Simpozijuma. Još jednom sve čestitke kolegama iz Novog Sada na divnom druženju, iznimno kvalitetnim predavanjima i dobroj atmosferi.

Prezentacije sa Simpozijuma

Puk prof dr Ranko Raičević,
predsednik Društva neurologa Srbije.

NACIONALNI SIMPOZIJUM O MOŽDANOM UDARU
SEPTEMBAR 2022

Datum: 09-11.septembar 2022.
Mesto: Hotel Sheraton, Novi Sad
Organizator: Nacionalno udruženje za moždani udar Srbije (NUMUS)

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se u periodu 09-11. septembra 2022. god. u Novom Sadu, u hotelu Sheraton, održati Nacionalni simpozijum o moždanom udaru, čiji je organizator Nacionalno udruženje za moždani udar Srbije (NUMUS).

Predavanjima će biti obuhvaćene najnovije preporuke za prevenciju, akutni tretman i lečenje komplikacija ishemijskog moždanog udara. Predavači su neurolozi koji se bave cerebrovaskularnom patologijom iz svih ustanova tercijarnog nivoa u našoj zemlji.

Simpozijum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, pod evidencionim brojem – А-1-922/22. Broj KME bodova za predavače je 8, a za slušaoce 4.

PRIJAVA PROGRAM

Srdačan pozdrav,
Društvo neurologa Srbije

CONy 2023
17th World Congress
on Controversies in Neurology


Southeast European MS Congress

Datum: March 23-26, 2023
Mesto: Dubrovnik, Croatia

Drage koleginice i kolege,
Sa zadovoljstvom najavljujemo ovaj značajni neurološki događaj u kojem aktivno učestvuju i naši neurolozi.
Saznajte više na sledećem linku.

CONy 2023

Srdačan pozdrav,
Puk prof dr Ranko Raičević
Prof dr Jelena Drulović

Neuropathy Update 3
III seminar o neuropatijama sa međunarodnim učešćem
Fokus na hereditetu

Datum: 23-24.09.2022.
Mesto: Envoy Conference Center, Gospodar Jevremova 47, Beograd

Drage koleginice i kolege,
Sa velikim zadovoljstvom najavljujem 3 Neuropathy update sa izvanrednim predavačima i temama sa čestitkama organizatorima.
U prilogu je Program sa tehničkim detaljima.

PROGRAM

Srdačan pozdrav,
Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

6 th Rijeka Forum of Neurodegenerative Diseases

Datum: 26-28.septembar 2022.
Mesto: Rijeka, Hrvatska.
Organizator: Clinic of Neurology UHC Rijeka

Poštovane kolege,
U prilogu se nalazi obaveštenje za značajni internacionalni skup koji organizuju kolege iz Hrvatske koje su nas zamolile da obavihestimo naše članove.

OBAVEŠTENJE

Srdačan pozdrav,
Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Naučni skup
BIOMARKERI U PARKINSONIZMU

Datum: 13.jun 2022.
Mesto: SANU
Organizator: SANU i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Poštovane i drage kolege,
Sa zadovoljstvom vas obaveštavano o naučnom skupu - Biomarkeri u Parkinsonivoj bolsti koji se održava u SANU 13.juna 2022. godine
U prilogu su program i tehničke pojedinosti.

OBAVEŠTENJE PROGRAM

Srdačan pozdrav,
Puk prof. dr Ranko Raičević
Predsednik DNS

Nacionalni simpozijum o moždanom udaru

Datum: 09-11. septembra 2022.
Mesto: Hotel Sheraton, Novi Sad
Organizator: Nacionalno udruženje za moždani udar Srbije (NUMUS)

Poštovane i drage kolege,
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o održavanju Nacionalnog simpozijuma o moždanom udaru u Novom Sadu. Organizator simpozijuma je Nacionalno udruženje za moždani udar Srbije (NUMUS).

Predavanjima će biti obuhvaćene najnovije preporuke za prevenciju, akutni tretman i lečenje komplikacija ishemijskog moždanog udara. Predavači su neurolozi koji se bave cerebrovaskularnom patologijom iz svih ustanova tercijarnog nivoa u našoj zemlji.

Simpozijum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, pod evidencionim brojem - А-1-922/22. Broj KME bodova za predavače je 8, a za slušaoce 4. Ostale informacije možete preuzeti na sledećem linku:

OBAVEŠTENJE

Srdačan pozdrav,
Puk prof. dr Ranko Raičević
Predsednik DNS

Radni naslov sastanka:
Lekcije Profesora Vladimira Kostića
Era savrmene srpske neurologije

Datum: 27-28.05. 2022.
Mesto: JDP, Beograd.

PROGRAM

Srdačan pozdrav,
Društvo neurologa Srbije

SYMPOSIUM "NEWS IN NEUROLOGY, A REVIEW OF THE PANDEMIC AND WHAT DIRECTIONS FURTHER"

SYMPOSIUM NEWS IN NEUROLOGY, A REVIEW OF THE PANDEMIC AND WHAT DIRECTIONS FURTHER

PROGRAM SIMPOZIJUMA

Sve najbolje i čuvajte se,
dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

11th ADRIATIC NEUROLOGY FORUM / ANF 2022.

Drage koleginice i kolege,
Što se tiče našeg učešća na Jadranskom neurološkom forumu, koji se održava od 31. marta do 3. aprila, obavio sam konsultacije u okviru Predsedništva DNS-a, prvenstveno sa direktorima klinika i direktorima SB „Sveti Sava“. Kako u situaciji kada je Hrvatska domaćin glavne teme su: epilepsija, multipla skleroza i neurodegenerativne bolesti, logično je da i naše učešće bude vezano za ove teme. Upozorio sam profesora Silvija Badića da su izbori u Srbiji 3. ​​aprila te da treba uzeti u obzir da učesnici iz naše zemlje budu u programu, najkasnije do 10 časova, kako bi mogli da iskoriste svoju građansku dužnost. S tim u vezi, bićete blagovremeno obavešteni o programu naših predavača koji su prihvaćeni od strane programskog odbora. Nasa ideja je da i sesija mladih neurologa bude premeštena pre 3. aprila. U svakom slučaju, obavestićemo vas o svemu putem veb stranice i ličnih mejlova.

Kotizaciju smo uspeli da spustimo sa 400 na 280 evra.
Preliminarni program je u prilogu

ANF 2022

Sve najbolje i čuvajte se,
dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Southeast European MS Congress

Southeast European MS Congress

Sve najbolje i čuvajte se,
dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

11th ADRIATIC NEUROLOGY FORUM / ANF 2022.

Drage koleginice i kolege,
Što se tiče našeg učešća na Jadranskom neurološkom forumu, koji se održava od 31. marta do 3. aprila, obavio sam konsultacije u okviru Predsedništva DNS-a, prvenstveno sa direktorima klinika i direktorima SB „Sveti Sava“. Kako u situaciji kada je Hrvatska domaćin glavne teme su: epilepsija, multipla skleroza i neurodegenerativne bolesti, logično je da i naše učešće bude vezano za ove teme. Upozorio sam profesora Silvija Badića da su izbori u Srbiji 3. ​​aprila te da treba uzeti u obzir da učesnici iz naše zemlje budu u programu, najkasnije do 10 časova, kako bi mogli da iskoriste svoju građansku dužnost. S tim u vezi, bićete blagovremeno obavešteni o programu naših predavača koji su prihvaćeni od strane programskog odbora. Nasa ideja je da i sesija mladih neurologa bude premeštena pre 3. aprila. U svakom slučaju, obavestićemo vas o svemu putem veb stranice i ličnih mejlova.

Kotizaciju smo uspeli da spustimo sa 400 na 280 evra.
Preliminarni program je u prilogu

ANF 2022

Sve najbolje i čuvajte se,
dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Kontraverze u neurologiji
The 16th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Poštovane koleginice i kolege,
16. Svetski kongres o kontroverzama u neurologiji (The 16th World Congress on Controversies in Neurology - CONy) odrzaće se na virtuelnoj platformi od 24. do 27. marta 2022. godine. CONy 2022. će na jednom mestu okupiti prestižne eksperte sa ciljem razvoja diskusije o fascinantnim kontroverzama u neurologiji.

Obavešteni smo da za prijave iz Srbije važi cenovnik sa popustom, kao što je dole prikazano.

CONy prezentacija

Svako dobro,
Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Novo obaveštenje
9. kongres Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije

Poštovane koleginice i kolege,
Pozivamo vas da uzmete učešće na 9. kongresu Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije u okviru kojeg će biti održan i neurološki mini simpozijum.

U prilogu je program 9. kongres Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije

PROGRAM

Svako dobro,
Dr Igor Končar,
Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Izveštaj sa 25. Evropskog kongresa za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku

Poštovane koleginice i kolege,
Sa zadovoljstvom preporučujem da pogledate izveštaj sa veoma uspešnog Evropskog neurosonološkog kongresa koji je održan u Beogradu. Ujedno čestitam organizatorima doc dr Miliji Mijajloviću i dr SC med Aleksandru Pavloviću na uspešnom sastanku u svakom pogledu što služi na čast čitavoj našoj neurološkoj zajednici.

Prof.dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Izveštaj sa stručnog skupa 25. Kongres Evropskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku

Ovogodišnji jubilarni 25. Kongres Evropskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku (European Society of Neurosonology and Cerebral Hemodynamics-ESNCH), održan je u periodu od 15. do 17. oktobra 2021. godine u hotelu Hilton u Beogradu. Skup su zajednički organizovali Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i Društvo neurologa Srbije, a pod pokroviteljstvom Evropskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku (ESNCH). Koorganizatori kongresa su bili i Medicinski fakultet Univeziteta u Beogradu i Nacionalno udruženje za neuroangiologiju Srbije. Kongres je podržan od strane Evropskog društva za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju i Evropskog udruženja za neurorehabilitaciju čiji je predsednik Profesor Dafin Muresanu bio i predavač na kongresu. Predsedavajući ovogodišnjeg 25.ESNCH kongresa je bio Doc. dr Milija D. Mijajlović sa Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Na skupu je bilo registrovano 270 učesnika i 72 predavača i prezentera u edukativnim kursevima iz 28 zemalja. S obzirom da je kongres organizovan hibridno (virtuelno i uživo), od ukupnog broja registrovanih, 152 učesnika su bila prisutna uživo. Za virtuelne učesnike je bilo omogućeno praćenje kongresa preko virtuelne platforme, putem live streaming-a u realnom vremenu.

Prvi dan skupa je bio posvećen edukativnim kursevima (teaching courses), održano je 6 edukativnih kurseva iz oblasti ekstrakranijalnog i intrakranijalnog pregleda krvnih sudova, parenhimske ehosonografije, okularnog i orbitalnog ultrazvučnog pregleda, ultrazvučnog pregleda nerava i mišića i ehokardiografije za neurologe. Organizator edukativnih kurseva je bila Doc. dr Aleksandra M. Pavlović. Nakon predavanja na kojima su pored osnova predstavljene i novine iz oblasti koje su obuhvaćene edukativnim kursevima, u vrlo prijatnoj atmosferi izršena je i demonstracija pregleda uživo od strane vodećih eksperata. U navedenom delu edukativnih kurseva su i učesnici imali priliku da se oprobaju u neurosonološkim pregledima na najsavremenijim ultrazvučnim aparatima obeznedjenim od strane 7 ultrazvučnih kompanija, a uz asistenciju predavača i demonstratora.

Nakon uspešno održanih edukativnih kurseva usledila je ceremonija otvaranja na kojoj se prisutnima najpre obratio predsedavajući kongresa Doc. dr Milija D. Mijajlović, a potom i predsedavajuća edukativnih kurseva Doc. dr Aleksandra Pavlović. U daljem toku prisutne su pozdravili dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Prof. dr Lazar Davidović i predsednik Evropskog udruženja za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku (ESNCH) Prof. dr Claudio Baracchini iz Italije.

Drugog i trećeg dana kongresa održana su brojna predavanja iz oblasti: vaskularne hirurgije, cerebrovaskularnih bolesti, novih metoda u neurooftalmologiji i fokusiranoj ehokardiografiji, aktuelnih tema u neurosonologiji, moždane parenhimske sonografije, novih tehnika i neurorehabilitacije, i neurosonologije u jedinicama intenzivnog lečenja, itd. Govorili su eminentni stručnjaci iz inostranstva, regiona, kao i domaći eksperti.

Dominira nekoliko utisaka sa ovog intenzivnog trodnevnog evropskog skupa, a na prvom mestu odabir atraktivnih tema i eminentnih stranih i domaćih predavača. Posebna pažnja tokom skupa je posvećena mladim kolegama koje su pored prilike da uče od vrhunskih stručnjaka imale i priliku da u vidu prezentacija i postera predstave rezultate svojih istraživanja.

Kongres je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije kao medjunarodni kongres 1. kategorije, a registrovani učesnici će imati prilike da pogledaju video materijal sa kongresa u naredna 3 meseca na virtuelnoj platformi kongresa: esnch2021.digitalevents.rs

Doc.dr Milija D. Mijajlović
Predsedavajući 25. Evropskog kongresa
za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku

Novo obaveštenje
Simpozijum Društva neurologa Srbije:
Kovid 19 i neurologija

Poštovane koleginice i kolege,
Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da pripreme za naš sastanak Kovid i neurologija idu predviđenim tempom. Nadam se da ćemo se uskoro videti da uživo ili kombinovano prodiskutujemo naša iskustva te da se konačno i vidimo.

Kotizacija podrazumieva prisustvovanje predavanjima ili pristup u slučaju kombinovanog modela, materijal i pristupnu šifru za pristup svim predavanjima sa platforme. Cena kotizacije za članove DNS je 120 eura. Za mlađe neurologe sa uplaćenom članarinom cena kotizacije je 40 eura. Za sve ostale učesnike cena je 150 eura.

U prilogu su i informacije od značaja za učesnike ali i naše saradnike iz Farmaceutske industrije.

SPONZORSKI PAKET

Svako dobro
Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

63. godišnji sastanak Japanskih neurologa

Drage koleginice i kolege,
U prilogu je obaveštenje o 63-ćem godišnjem sastanku Japanskih neurologa. Organizatori ovog sastanka su zamolili da ovo obaveštenje učinimo vidljivim neurološkoj zajednici naše zemlje sto mi sa zadovoljstvom činimo.
Svako dobro.

Na sledećem linku možete pogledatipdf dokument o događaju.

Obaveštenje

Pukovnik Prof Dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

15th World Congress on Controversies in Neurology (CONy Virtual)
Newsletter

Drage koleginice i kolege,
Prosleđujemo vam obaveštenje CONy organizatora.

Na sledećem linku možete pogledati mejl u celosti.

CONy Newsletter

Društvo neurologa Srbije

International Headache Society
Newsletter

Drage koleginice i kolege,
Prosleđujemo vam obaveštenje IHS u vezi kongresa i drugih aktivnosti.

Na sledećem linku možete pogledati mejl u celosti.

IHS Newsletter

Društvo neurologa Srbije

Simpozijum Društva neurologa Srbije:
Kovid 19 i neurologija

Poštovane koleginice i kolege,
Verujem da je došlo vreme kada možemo početi sa organizacijom naših sastanaka u punom formatu. Iz tih razloga planirano je da se održi 10 Škola Društva posvećena mladim neurolozima o čemu ste već obavešteni i pripreme su u završnoj fazi. Zbog nesigurne epidemiloške situacije priprema se i online opcija sastanka. Nadalje, od 5. do 7. novembra u Vrdniku, Hotel Fruške terme će se održati Simpozijum Društva neurologa Srbije: Kovid 19 i neurologija. U nastavku je Program sastanka, i za ovaj sastanak se priprema online varijanta. Sa željom da budemo zdravi pre svega i mi i naši najmiliji i da se završi ova pandemija iskreno vas pozdravljam i radujem se brzom viđenju.

PROGRAM SIMPOZIJUMA

Puk prof dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Simpozijum Parkinsonova bolest: 2020

Organizatori:

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU)
Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
Klinika za neurologiju Univerzitetski klinički centar Srbije
Društvo za neurologa Srbije
Mesto održavanja: Beograd, Srbija, Kneza Mihaila 35
Kontakt mejl: sasaconf@sanu.ac.rs

Organizcioni odbor:

Akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, predsednik Programskog odbora
Prof. dr Nataša Dragašević Mišković, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Klinika za neurologiju Univerzitetski klinički centar Srbije
Prof. dr Marina Svetel, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Klinika za neurologiju Univerzitetski klinički centar Srbije
Prof. dr Elka Stefanova, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Klinika za neurologiju Univerzitetski klinički centar Srbije
Doc. dr Igor Petrović, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Klinika za neurologiju Univerzitetski klinički centar Srbije

1. Mesto održavanja

Simpozijum će se održati u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (Svečana sala SANU, Kneza Mihaila 35/II).

2. Informacije o Simpozijumu i njegovim ciljevima

Simpozijum će obuhvatiti predavanja iz oblasti Parkinsonove bolesti. Predviđeno je da bude 14 predavanja. U prvom delu predavanja će se odnositi na bazične mehanizme patofiziologije i genetike Parkinsonove bolesti. U drugom delu skupa biće prikazana najnovija saznanja o motornim i nemotornim kliničkim aspektima Parkinsonove bolesti uključujući i savremene principe terapije. U trećem delu su predviđena predavanja koja će se odnositi na prirodni tok bolesti, diferencijalnu dijagnozu i značaj dopunskih dijagnostičkih metoda.

3. Važne informacije

Simpozijum je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije, sa dobijenih 12 bodova za PREDAVAČE i 6 bodova za POLAZNIKE EDUKACIJE (ODLUKA ZDRAVSTVENOG SAVETA SRBIJE broj 153-02-01202/2020-01, od 16.11.2020) Prijavljivanje je obavezno i vrši se popunjavanjem registracionog formulara koji se nalazi na kraju obaveštenja. Rok za dostavu formulara je 5. jun 2021. godine. Učešće je besplatno. Ukoliko želite da preuzmete sertifikat o učešću, neophodno je uplatiti kotizaciju u iznosu od 1200,00 dinara (MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU 840-1139666-89, poziv na broj RP – 562/1 – 742121; izdavanje računa za kurs – kontakt telefon i faks – 011/36 36 317; informacije o pristiglim uplatama za kurs – kontakt telefon – 36 36 306, PIB Medicinskog fakulteta u Beogradu: 100221404)

4. Informacija o mogućnosti online praćenja Simpozijuma

Ukoliko želite, Simpozijum možete da pratite online preko Cisco Webex aplikacije. Ljubazno Vas molim da na elektronsku adresu sasaconf@sanu.ac.rs pošaljete Vašu mejl adresu na koju ćete dobiti poziv za praćenje 24 časa pre početka Simpozijuma. Neophodno je, zbog registracije učesnika, da se prijavite sa Vašim imenom i prezimenom.

U prilogu se nalazi obaveštenje o simopozijumu sa registracionim formularom kao i program Simpozijuma.

OBAVEŠTENJE I REGISTRACIONI FORMULAR PROGRAM

Srdačan pozdrav,

Društvo neurologa Srbije

Simpozijum Parkinsonova bolest: 2020

Poštovane/i,
Srpska akademija nauka i umetnosti, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Klinika za neurologiju Univerzitetski klinički centar Srbije i Društvo neurologa Srbije organizuju simpozijum Parkinsonove bolest: 2020 koji će se održati u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 11. juna 2021. godine. Simpozijum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije odlukom broj 153-02-01202/2020-01, od 16.11.2020.

U prilogu se nalazi obaveštenje o simopozijumu sa registracionim formularom kao i program Simpozijuma.

FORMULAR OBAVEŠTENJE PROGRAM

Srdačan pozdrav,

Aleksandra Hreljac
Sektor za organizaciju skupova,
predavanja i međunarodnu saradnju
Srpska akademija nauka i umetnosti

WEBINAR
Neurološke dileme u Kovid infekciji - neurovaskukarni pristup

Poštovane koleginice i kolege,
Kao sto znate pokrenuli smo seriju webinara posvećenih neurološkim aspektima Kovid pandemije te u tom smislu u linku ispod se možete podsetiti našeg prvog webinara posvećenom neurovaskularnoj problematici Kovid infekcije. Pristup je potpuno slobodan. Zahvaljujemo se predavačima i kompaniji Rihter Gedeon na pomoći u pripremi i izvođenju webinara i najavljujemo sledeće sastanke ubrzo.

Čuvajte se i vidimo se u boljim okolnostima

WEBINAR

Prof. dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Neurološki poremećaji i Kovid

Drage koleginice i kolege,
Pokušavajući da održimo određeni stepen aktivnosti u ovim teškim okolnostima Društvo neurologa Srbije će uz tehničku pomoć naših saradnika iz farmaceutske industrije (potpuno transparentno i u skladu sa propisom) krenuti sa serijom online predavanja za najčešće probleme koje smo sretali i srećemo u u rešavanju neuroloških poremećaja koji su moguće povezani sa Kovid infekcijom.

Ovo je prvo od takvih tematskih predavanja i pozivam sve zainteresirane da prate ovaj događaj.

Nadamo se da ćemo uskoro noći da se vidimo, rukujemo i diskutujemo u neposrednom kontaktu. Svako dobro svima

Predavanju možete prisustvovati putem zoom aplikacije.
Pristupni kod je: 123456

POZIVNICA PRISTUP PREDAVANJU

Prof. dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

International Headache Society
Pismo predsednika IHS-a

Drage koleginice i kolege,
Predsednik IHS-a, profesor Messoud Ashina, obratio se članovima Društva neurologa Srbije putem mejla.

Na sledećem linku možete pogledati mejl u celosti.

Pismo predsednika IHS-a

Svako dobro i u dobrim okolnostima se gledali.

Predsednik DNS
Prof. dr Ranko Raičević

IHS grant opportunities 2021

Drage koleginice i kolege,
Sa iskrenom željama za dobro zdravlje i nadom da ćemo uskoro izaći iz ove pandemije prosleđujem mejl IHS sa instrukcijama.

Na sledećem linku možete pogledati mejl u celosti.

IHS grants 2021»

Svako dobro i u dobrim okolnostima se gledali.

Predsednik DNS
Prof. dr Ranko Raičević

Upitnik o neurološkim simptomima kod pacijenata sa Covid- 19 infekcijom

Poštovane i drage kolege,
Neurološka zajednica je bila na ogromnom iskušenju u proteklom periodu i ja se iskreno nadam da ste svi zdravo kao i Vaši najbliži. Posve sam siguran da smo i ovo vreme i ove okolnosti uspeli da prebrodimo i u stručnom i ljudskom smislu. Kao što znate veoma je bilo teško napraviti brzu, pouzdanu i stručnu distinkciju da li pacijent sa neurološkim oboljenjnem možda istovremeno ima i COVID a to je bilo veoma važno i zbog modaliteta daljeg lečenja i sprečavanja širenja infekcije u ne COVID bolnicama.

Zbog svega toga, potpuno dobrovoljno i ako imate vremena molimo da popunite ovaj upitnik koji će nam biti od velikog značaja za rad u sličnim okolnostima ubuduće. U svakom slučaju, upitnik je potpuno dobrovoljan, a najvažnije od svega je da ste dobro, da ste zdravi i da se vidimo u boljim i lakšim okolnostima

.

Sve vas srdačno pozdravljam u moje ime i u ime Predsedništva Društva neurologa Srbije.

UPITNIK»

Prof. dr Ranko Raičević

14. Svetski kongres o kontroverzama u neurologiji

Poštovane kolege,
kao što neki od vas već znaju, 14. Svetski kongres o kontroverzama u neurologiji (14th World Congress on Controversies in Neurology - CONy) odrzaće se na virtuelnoj platformi od 29.oktobra do 1. novembra 2020. godine. CONy 2020. će na jednom mestu okupiti prestižne eksperte sa ciljem razvoja diskusije o fascinantnim kontroverzama u neurologiji. Eksperti će diskutovati o velikom broju tema, kao što su ALS, Alchajmerova bolest i demencije, epilepsija, glavobolje, multipla skleroza, neurodegenerativna oboljenja, Parkinsonova bolest, poremećaji spavanja, CVI i drugo.

Nadamo se da će CONy 2020. biti bolji nego svi prethodni kojima ste prisustvovali, pošto se kotizacija ove godine NEĆE NAPLAĆIVATI.

Pozivamo vas i da na sledećem linku preuzmete najnoviji CONy bilten:


CONy bilten »

Srdačno vas pozdravljam.
Predsednik Društva neurologa Srbije,
prof. dr Ranko Raičević

Internacionalni kongres Alzheimerove asocijacije

Drage kolege,
Obaveštavamo Vas da je ove godine Internacionalni kongres Alzheimerove Asocijacije virtuelni događaji i da je učešće besplatno.
To je najvažniji svetski kongres vezano za Alzheimerovu bolest i demencije uopšte.
Prosleđujemo Vam obaveštenje organizatora, gde se nalazi i link koji možete posetiti ukoliko ste zainteresovani za učešće i registraciju.

The Alzheimer's Association International Conference® is now a virtual event — at no cost. #AAIC20, July 27-31, will convene the world’s leading basic scientists, clinical researchers, early career investigators, clinicians and the care research community to share breaking research discoveries. Register today:


Registracija »

Srdačno,
Kl. asist. Dr Tanja Stojković

Revidirane preporuke za lečenje Multiple skleroze

Poštovane kolege,
Radna grupa za Multiplu sklerozu pri Društvu neurologa Srbije je izradila revidirane preporuke za lečenje MS-a u skladu sa novonastalim okolnostima COVID infekcije. Kao što je Radna grupa naglasila ove preporuke će biti ažurirane i revidirane u skladu sa novim saznanjima. Zahvaljujem se članovima Radne grupe na velikom i značajnom naporu koji je rezultirao ovim preporukama.

Ove Preporuke su od velike važnosti za neurologa i pacijente sa MS- om jer uskoro počinje primena terapije novim lekovima o trošku RFZO.

Revidirane preporuke»

Sve Vas srdačno pozdravljam i želim svako dobro.

Predsednik Društva neurologa Srbije
Pukovnik prof dr Ranko Raičević

EAN - Istraživanje o neurološkim simptomima u pacijenata obolelih od COVID-19

Drage kolege, pozivamo sve neurologe koji su imali iskustva sa lečenjem pacijenata sa COVID-19, da ispune ovaj upitnik.

UPITNIK»

Prof. dr Ranko Raičević

EANpages: APRIL 2020 Issue

Sa željom da ste svi vi i vaši najbliži dobro, prosleđujemo neke od preporuka Evropske akademije za neurologiju radi bolje borbe sa neurološkim manifestacijama infekcije COVID.

EANpages»

Sve najbolje svima.

Prof. dr Ranko Raičević

Adriatic Neurology Forum - Pula

U skladu sa epidemiološkom situacijom i proglašenim vanrednim stanjem, DNS obaveštava da će ANF biti odložen ili otkazan. Detaljnije informacije će biti blagovremeno distribuirane.

Svako dobro i dobro zdravlje svima.

Prof. dr Ranko Raičević

Nacionalno udruženje za moždani udar Srbije

Dragi članovi DNS,
u skladu sa zaključkom Skupštine i Predsedništva DNS pokrenut je postupak za osnivanje Udruženja za borbu protiv moždanog udara kao diela DNS, sa predlogom predsedništva i ostalih administrativnih celina udruženja.

Obaneštenje»

Prof Ranko Raičević
Predsednik DNS

Prodor u dijagnostici i lečenju neuromišićnih bolest

Drage kolege,
pozivamo Vas da prisustvujete stručnom sastanku "Prodor u dijagnostici i lečenju neuromišićnih bolesti" koji oragnizuju Klinika za neurologiju KCS i Srpsko udruženje za periferni nervni sistem.

Sastanak će biti održan u Beogradu, dana 15. maja 2020. godine. Sve detaljne informacije koje se tiču organizacije pomenutog stručnog skupa možete pronaći u prilogu ovog obaveštenja.

Prvi poziv»

Kongres Evropskog društva za neurosonologiju

Poštovane kolege,
Imam zadovoljstvo da u ime Društva neurologa Srbije pozovem sve zainteresovane članove Društva, a posebno one koje sa bave ultrazvukom u neurologiji da iskoriste mogućnost da u našoj zemlji čuju i vide vodece stručnjake iz ove oblasti u Evropi.
Ovom prilikom želim da ukažem na veliku zaslugu za dobijanje organizacije ovog skupa doc Mijailoviću, a Društvo neurologa će ovom veoma značajnom događaju pružiti svaku vrstu pomoći i podrške.

Više informacija o konferenciji, možete pronaći na web adresi neurosonology2020.esnch.org, dok u prilogu ovog poziva imate i tehničke detalje: sajt, preliminarni program itd.

Program I (PowerPoint)» Program II (PowerPoint)»

Do skorog viđenja,
Prof dr Ranko Raičević
Predsednik DNS

Seminar praktičnog lekara

Drage kolege,
kao što ste na Kongresu neurologa Srbije u Vrnjačkoj Banji i obavešteni, za februar mesec 2020. godine, planiran je sastanak "Seminar praktičnog lekara" čiji smo mi koorganizator. U dodatku je preliminarni program, a obaveštavamo Vas da je došlo do izmene datuma i sada je odlučeno da će isti biti održan od 20.02 - 23.02.2020. godine

Molimo Vas da postupite kao što piše u Programu.

Program »

Srdačao,
Prof Ranko Raičević
Predsednik DNS

ESNCH sastanak 2020. godine

25. Konferencija Evropskog društva za ehosonografiju i cerebralnu hemodinamiku

Poštovane koleginice i kolege,

Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da će se 2020. godine održati ESNCH kongres u Beogradu čemu će podršku kao koorganizator dati i Društvo neurologa Srbije. Ovo je jedan od najznačajnijih događaja za našu neurološku zajednicu.

Pozivam vas da ovaj događaj uvrstite u kalendar sa nejvećim prioritetom.

Pukovnik prof. dr Ranko Raičević,
predsednik DNS

Sastanak Udruženja za kliničku neurologiju

Poštovani,
Pozivamo vas da učestvujete na godišnjem sastanku UKNS koji će se održati 7.12.2019. godine u hotelu Metropol u Beogradu sa početkom u 9 časova.

Ovom prilikom biće organizovan seminar na kojem će, pored naših predavača, učestvovati i gosti iz inostranstva: Prof dr Walter Paulus, sadašnji predsednik evropskog udruženja za kliničku neurfiziologiju i Prof dr Antonio Suppa.
Prof Paulus je pionir u oblasti ispitivanja kortikalnog plasticiteta primenom TMS i dTCS.
Interesovanje Prof Suppe je fokusirano na oblast senzirimotorne integracije u neurodegenerativnim bolestima (PB, distonija).

Za određeni broj mlađih učesnika kotizacija će biti obezbeđena.

Program seminara je na sledećem linku:

Program »

Srdačan pozdrav
UKNS

Kontroverze u neurologiji - sastanak

Poštovane koleginice i kolege,
Zadovoljstvo mi je da Vas pozovem na neurološku sekciju SLD koja će se održati u Novom Sadu, 17. oktobra (četvrtak) sa početkom u 12h, u Galeriji Matice srpske (Trg Galerija 1) .

Tema stručnog sastanka su Kontraverze u neurologiji, a predavači i predavanja će biti sledeća:
1. Kontroverza u konceptu- Embolijski moždani udar nepoznatog izvora:
Prof. dr Marija Žarkov
2. Kontroverza u diferencijalnoj dijagnozi psihogenih neepileptičnih napada:
Doc. dr Aleksandar Ristić
3. Kontroverze u lečenju akutnih pogoršanja inflamatornih demijelinizacionih bolesti:
dr Olivera Tamaš
4. Posttraumatski stresni poremećaj i zatvorena povreda glave:
Prof. dr Ranko Raičević

Nakon stručnog dela sledi izbor novog rukovodstva sekcije, a potom i koktel.
Sastanak je akreditovan.

S poštovanjem,
Prof. Marija Žarkov, MD, PhD

Synergy Belgrade

Pozivamo Vas da prisustvujete mini simpozijumu i radionici na kardiološkom skupu sa međunarodnim učešćem o kardiološkim intervencijama i terapiji - Synergy koji se po treći put održava u Beogradu od 12 - 14.9.2019. u Hotelu Crown Plaza.

U okviru ovog skupa se održava zajednička sesija neurologa i kardiologa posvećena Izazovima u sekundarnoj prevenciji moždanog udara u AF 13.09.2019. 15 - 16h (Room 2).

Pored toga, predviđena je i radionica sa dva prikaza bolesnika sa istom temom i dilemama sa kojima se srećemo prilikom uvođenja antikoagulantne terapije u sekundarnoj prevenciji moždanog udara koja se održava istog dana 13.9.2019. u 11.30-13.00 (Room 5).

Kotizacija se ne plaća.

Detalje preliminarnog programa možete naći na linku

Synergy Belgrade

Psihoneuroimunologija

Poštovani,

u Nišu će se u organizaciji Društva neurologa Srbije održati kongres o neuroimunologiji, sa međunarodnim učešćem, kao rezultat preporuke da univerzitetski centri održavaju stručne skupove u saradnji sa Drušvom neurologa Srbije na godišnjem nivou. S tim u vezi, pozivam vas da uzmete učešće u radu ovog stručnog skupa.

Program » Drugo obaveštenje »

Pukovnik prof. dr Ranko Raičević,
predsednik DNS

III SIMPOZIJUM O MOŽDANOM UDARU

Drage kolege,

Klinički centar Vojvodine i Klinika za neurologiju organizuju III Simpozijum o moždanom udaru, koji će se održati u Sremskim Karlovcima, od 14-15. juna 2019. godine.

Pozivamo Vas da uzmete učešće u radu skupa koji je u akreditovan preko Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, pod akreditacionim brojem A-1-1405/19, slušaoci - 5 bodova.

U prilogu obaveštenja možete pronaći program simpozijuma, kao i obaveštenje organizatora sa informacijama o načinu prijavljivanja za učešće na skupu, koje je uz prethodno prijavljivanje, besplatno za sve učesnike.

Obaveštenje organizatora » PROGRAM »

Pukovnik prof. dr Ranko Raičević,
predsednik DNS

Zajednički sastanak neurologa
Srbije i Republike Srpske

Poštovane kolege,

Srpskom, Društvo neurologa Srbije i Udruženje neurologa Republike Srpske organizuju godišnji zajednički sastanak koji će se održati od 19-21 aprila 2019 godine u Banja Luci.

Želimo da ohrabrimo dolazak na ovaj skup, posebno mlađe kolege i lekare na specijalizaciji, a tema sastanka će biti Opšta neurologija uz fokus na preventivnim programima masovnih neuroloških oboljenja.

Organizatori su obezbijedili besplatan autobuski prevoz do Banja Luke 19.04.2019 sa početnom stanicom ispred Sava Centra u 13.00 časova, a povratak 21 aprila u deset časova ispred Hotela Bosna. Takođe obezbijeđen je besplatan smještaj i za 100 lica iz Republike Srbije u Hotelu Bosna.

Molimo da svoju želju da učestvujete na ovom skupu prijavite na mejl ivana.popovic@yahoo.com tehnički sekretar DNS.

U nastavku je Program sastanka.

PROGRAM »

Sa željom za skoro viđenje u Banjaluci,

Pukovnik prof. dr Ranko Raičević,
predsednik DNS

Simpozijum “Novine u demencijama”

Poštovani,

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je planiran skup o demencijama pod nazivom "Novine u demencijama" koji će se održati 5-6. aprila 2019. godine u SANU, u Beogradu. Gosti predavači će biti vodeći eksperti iz prestižnih evropskih centara koji se bave poremećajima pamćenja i demencijama, a koji će nam prikazati poslednja, najsavremenija saznanja i dostignuća.

Skup je otvorenog tipa i registracija podrazumeva samo plaćanje KME diplome sa poenima koji ovaj skup nosi i iznosi oko 1000 RSD bez PDV, u protivrednosti od oko 10 EUR. Program skupa je u prilogu.

PROGRAM »

U ime Organizacionog odbora
Srdačan pozdrav,
Prof. Elka Stefanova

Interdisciplinarni sastanak Društva neurologa Srbije,
Udruženja neurologa Crne Gore i Instituta Simo Milošević Igalo

Poštovane kolege,

U saradnji sa Udruženjem neurologa Crne Gore i Instituta Simo Milošević – Igalo, Društvo neurologa Srbije organizuje tradiconalni interdisciplinarni sastanak koji će se održati u Igalu, u periodu od 07.02-10.02.2019. godine.

Skup je namenjen mladim kolegama na specijalizaciji, ali i svima koji žele da učestvuju u diskusiji i rešavanju zahtevnih kliničkih slučajeva.

Društvo neurologa Srbije obezbeđuje besplatan autobuski prevoz za učesnike, a autobuski prevoz i smeštaj za prezentere.

Molimo Vas da se javite moderatorima radi planiranja zanimljivih slučajeva po rasporedu u programu.

Dodajemo da skup nema obaveznu kotizaciju.

PROGRAM »

S poštovanjem,
Organizacioni odbor sastanka

Poziv na akreditovani stručni sastanak
I kategorije sa prof dr Mirom Jakovljevićem

Poštovane kolege i saradnici, dragi edukanti i studenti,

pozivamo vas na akreditovani stručni sastanak prve kategorije sa prof. dr Mirom Jakovljevićem, kao predavačem, u ponedeljak, 17. decembra 2018. godine, u 19:30 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Čika Ljubina 18–20.

U okviru sastanka biće prikazan i diskutovan savremen i inovativan pristup u prevenciji i lečenju depresije.

Prof. dr Miro Jakovljević je redovni profesor u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu i u Mostaru, i na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Krajem 2017-te godine imao je objavljen 231 autorski i koautorski rad, 20 knjiga i 28 poglavlja u knjigama, između ostalog i iz oblasti socijalne psihijatrije, psihoterapije, transdisciplinarne integrativne na osobu usmerene psihijatrije i kreativne personalizovane psihofarmakoterapije.

U prilogu ovog obaveštenja dati su 1. Poziv na sastanak, 2. Program sa podacima o ciljnoj grupi i proceduri plaćanja kotizacije, i 3. Promotivni plakat.

Radujemo se vašem dolasku!

POZIV » PROGRAM »

S poštovanjem,
Organizacioni odbor sastanka
Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Simpozijum
Bolest malih krvnih sudova mozga: najnovija saznanja

Poštovane kolege,
Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na Simpozijum „Bolest malih krvnih sudova mozga: najnovija saznanja“ koji će se održati u okviru ovogodišnjeg skupa “Stremljenja i novine u medicini“, u svečanoj sala Dekanata Medicinskog fakulteta, u ponedeljak, 10. decembra 2018. godine od 13 do 15.30 sati. Pored domaćih predavača, gost nam je Profesor Hugues Chabirat iz Hospitalier Lariboisière-Fernand Widal, Université Paris. U prilogu je program sastanka koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije.

Naziv sastanka: Simpozijum „Bolest malih krvnih sudova mozga: najnovija saznanja“
Datum održavanja:10. decembra 2018. godine
Mesto održavanja: Svečana sala Dekanata Medicinskog fakulteta

PROGRAM »

Srdačno,
Akademik Vladimir S. Kostić
Dr Aleksandra M. Pavlović

Izveštaj
Moždani udar – od nihilizma do realnog optimizma

Dana 29. oktobra u 20 časova, u Skupštini grada, održan je stručni sastanak pod nazivom: Moždani udar – od nihilizma do realnog optimizma, koji je organozovalo Društvo neurologa Srbije čiji predsednik je pukovnik prof. dr Ranko Raičević. Skupu su prisustvovali predsednik SANU, akademik Kostić, državni sekretari u Vladi Srbije, prof. dr Vladimir Đukić i dr Nenad Nerić, ministar zdravlja Republike Srpske, gospodin Dragan Bogdanić, gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić, rektor Univerziteta odbrane, general major Radovanović, zamenik načelnika VMA, prof. dr Dragan Dinčić, šef kabineta Ministra odbrane, brigadni general Siniša Radović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije, doc. dr Verica Jovanović, direktorica sektora za lekove RFZO Srbije, gospođa Jelena Milovanović, vodeći autoriteti neurologije sa prostora Srbije i Republike Srpske, na čelu sa prof. dr Đajićem, direktorom KC Banja Luka, kao i neurolozi i lekari na specijalizaciji i kolege drugih grana medicine.

Prof Raičević je istakao činjenice da vaskularne bolesti mozga predstavljaju zbirno treći vodeći uzrok i obolijevanja i umiranja, a po troškovima liječenja spadaju u sam vrh izdvajanja za zadravstvenu zaštitu u ogromnoj većini zemalja Evrope. Sa zadovoljstvom je pokazano da srpska neurologija na polju moždanog udara prati evropske i svetske trendove i na polju dijagnostike i terapije.

Takođe, istakao je šta su to neurolozi i njihovi saradnici svih profila učinili i žele da čine da održe prepoznatljivo značajno mjesto u medicinskoj struci i nauci, riješeni da ostave prostora i potencijala budućim generacijama da budu još bolji i uspješniji. Ovaj sastanak je bio i zasluženo podsećanje i prisjećanje na brojne ličnosti iz perioda kada je neurologija na ovim prostorima počela da biva samostalna disciplina u kratkom presjeku nečega što sada izgleda lako, a označilo je mukotrpan i pregoran rad mnogih generacija.

Pukovnik prof. dr Ranko Raičević
Predsednik Društva neurologa Srbije

Nacionalni simpozijum
Neurologija - od deskripcije do intervencije

Drage kolege i koleginice,
sa velikim zadovoljstvom želim da najavim i u ime Društva podržim sastanak povodom 65 godina funkcionisanja i rada neurologije i psihijatrije u Nišu.

Naziv sastanka: Nacionalni simpozijum Neurologija - od deskripcije do intervencije
Datum održavanja:20-23. septembar 2018. godine
Mesto održavanja: Oficirski dom u Nišu
Tehnički organizator: Mondorama

Društvo neurologa Srbije sa svojim punim kapacitetima podržava ovaj događaj i želi da zahvali svim neurolozima i psihijatrima iz Niša i Jugoistočne Srbije koji su sve ove godine radili i jako doprineli ugledu koji naša služba ima danas.

U ime Društva pozivam sve neurologe i kolege koji se bave neuronaukama da svojim prisustvom pokažu poštovanje kolegama koji slave ovaj jubilej.

Detaljnije informacije možete pronaći u dokumentima na sledećim linkovima:

POZIVNO PISMO » PROGRAM »

Pukovnik prof dr Ranko Raicevic
Predsednik DNS

Moždani udar - Izazovi VII
Prvo obaveštenje

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo održavanje tradicionalnog stručnog skupa iz cerebrovaskularnih bolesti "Moždani udar - Izazovi VII" 23 i 24. novembra 2018. u Svečanoj sali SANU.

Ovaj međunarodni seminar se sada održava po sedmi put, ali po prvi put trajaće dva dana. Dve glavne teme skupa su sekundarna prevencija moždanog udara sa akcentom na kombinovanu antitrombotičnu terapiju i lečenje intracerebralne hemoragije. Predavači su renomirani inostrani i nacionalni predavači iz ovih oblasti. Oba dana seminara se završavaju jednosatnim radionicama u okviru kojih je planirano rešavanje kliničkih slučajeva iz dve glavne teme seminara.

Registracija učesnika će se vršiti preko Medicinskog fakulteta u Beogradu (tel. +381 11 3636365; +381 11 3636364; email: kontinuiranaedukacija@med.bg.ac.rs)

Detaljnije informacije možete pronaći u dokumentima na sledećim linkovima:

PROGRM » PROGRAM ENG »

Organizacioni odbor

13th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)


INFO »

Izveštaj - Belgrade Neuropathy Update 2
II srpski simpozijum o neuropatijama sa međunarodnim učešćem

U organizaciji Klinike za neurologiju KCS i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Srpskog udruženja za periferni nervni sistem, Društva neurologa Srbije i međunarodnog Društva za periferni nerv, organizovan je II srpski simpozijum o neuropatijama sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Hronične inflamatorne neuropatije“. Najznačajniji simpozijum u u regionu za one koji se bave neuromišićnim bolestima održan je 11. i 12. maja 2018. godine u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti. Učestvovalo je 27 predavača, uključujući najeminentije stručnjake u ovoj oblasti iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Holandije i Španije, lokalne eksperte, kao i mlade neurologe iz celog regiona. O značaju ovog skupa govori i odlična posećenost sa više od 170 učesnika, koji su imali priliku da čuju najnovija svetska dostignuća u dijagnostici i lečenju inflamatornih neuropatija, iskustva Klinike za neurologiju u istoj oblasti, te da vide prikaze bolesnika iz svakodnevne kliničke prakse. Poseban značaj ovog simpozijuma je činjenica da je svako izlaganje pratila poučna diskusija u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Simpozijum je sa svim svojim temama i načinom prezentacije bio usmeren ka neurologu iz našeg regiona, koji je ovom prilikom mogao da ponese mnogobrojna praktična znanja i ukrade „male tajne velikih majstora“. Svi učesnici (organizatori, predavači i slušaoci) napustili su Simpozijum zadovoljni sa jasnom porukom da bi umesto na svake četiri godine, trebalo da se druže jednom u dve godine.

Organizacioni komitet Simpozijuma činili su: Prof. dr Zorica Stević, Prof. dr David Cornbalth, Prof. dr Eduardo Nobille-Orazio, Akad. prof. dr Vladimir Kostić, Prof. dr Ranko Raicević, Prof. dr Dragoslav Sokić, Prof. dr Dragana Lavrnić, Prof. dr Vidosava Rakočević Stojanović.

Lokalni organizacioni komitet Simpozijuma činili su: Assist. dr Ivana Basta, Assist. dr Stojan Perić, Assist. dr Aleksandra Kačar, Doc. dr Gordana Đorđević, Prof. dr Vesna Martić, Prof. dr Aleksandra Dominović-Kovačević, Doc. dr Zoran Vukojević, Dr Balša Vujović, Dr Zita Jovin.

Izveštaj sa regionalnog edukativnog kursa Evropske akademije za neurologiju,
Beograd, Srbija; 20-22. april 2018.

Dugogodišnja tradicija održavanja Regionalnog edukativnog kursa (Regional teaching course-RTC) omogućava mladim neurolozima sticanje novih znanja iz različitih oblasti neurologije. To je posebno dizajniran program nekadašnje evropske federacije (EFNS), a sadašnje evropske akademije (European Academy of Neurology-EAN), koji ima za cilj da mlade lekare informiše o najaktuelnijim standardima i protokolima dijagnostike i lečenja neuroloških bolesti koje su trenutno u žiži akademske javnosti.

Do sada je održano više od 30 uspešnih kurseva u različitim gradovima srednje, Istočne Evrope i Afrike, a po drugi put Regionalni edukativni kurs ove godine održan je u Beogradu i ugostio je preko 200 mladih neurologa i lekara iz 15 zemalja.

Regionalni edukativni kurs Evropske akademije za neurologiju održan je od 20. do 22. aprila u organizaciji Društva neurologa Srbije, Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, Nacionalnog udruženja za neuroangiologiju Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a podržan od strane Evropske organizacije za moždani udar (European Stroke Organisation). Velelepno zdanje Srpske akademije nauke i umetnosti i ovoga puta bilo je mesto pod čijim su se krovom susticali znanje i iskustvo sa entuzijazmom i kreativnošću. Četrnaest eminentnih predavača je mlađe generacije lekara upoznalo sa novinama iz cerebrovaskularnih bolesti, glavobolje i bola, epilepsije, neurootologije i neurorehabilitacije. Prikazani su rezultati najnovijih istraživanja, aktuelni protokoli i smernice dijagnostike i lečenja. Skup su otvorili predsednik Evropske akademije za neurologiju-Prof. Franz Fazekas; predsednik Društva neurologa Srbije-Prof. Ranko Raičević, direktor Klinike za neurologiju KCS-Prof. Dragoslav Sokić i predsednik organizacionog odbora kursa-Asist. Milija Mijajlović.

Prvi dan Kursa bio je posvećen cerebrovaskularnim bolestima. O perioperativnom moždanom udaru, o retkim mitohondrijalnim i metaboličkim uzrocima moždanog udara, dijagnostici i lečenju cerebralne venske tromboze govorili su istaknuti eksperti iz ovih oblasti prof. George Ntaios (Grčka), novoizabrani predsednik EAN-a, prof. Franz Fazekas (Austrija), prof. Jose Ferro (Portugalija). Asistent dr Milija Mijajlović izneo je sveobuhvatan pregled neaterosklerotskih vaskulopatija i Fabrijeve bolesti. Tokom popodneva polaznici su imali prilike da učestvuju u interaktivnim radionicama gde su u manjim grupama sa predavačima diskutovali i rešavali zanimljive slučajeve iz prakse sa posebnim akcentom na diferencijalno dijagnostički pristup bolesti.

Glavobolja i bol bili su lajtmotiv drugog dana kursa. Criculus vitiosus glavobolje prekomerne upotrebe medikamenta postao je nezaobilazna tema stručnih skupova i debata o glavoboljama. Međutim, na ovogodišnjem Regionalnom kursu učesnici su mogli da slušaju i o retkoj glavobolji usled fizičkog napora, pragmatičnom pristupu realnog sagledavanja cervikogene glavobolje, kao i aktulenim dijagnostičkim i terapijskim smernicama neuropatskog bola. Predavači drugog dana Kursa bili su evropski lideri u poznavanju bola i glavobolje: prof. Dimos Mistikostas (Grčka), prof. Stefan Evers (Nemačka), prof. Claudia Sommer (Nemačka), prof. Jasna Zidverc-Trajković (Srbija). Na isti način kao i prethodnog dana, poslepodnevni sati bili su rezervisani za ineteraktivni rad u manjim grupama, a polaznici su mogli da utvrde i prošire svoja znanja o trigemino-autonomnoj glavobolji i lečenju migrene, ali i da nauče da prepoznaju glavobolju intrakranijalne hiper/hipotenzije.

Poslednji dan Regionalnog edukativnog kursa je ove godine bio rezervisan za niz izuzetno zanimljivih tema iz različitih domena neurologije i graničnih oblasti. “Ruku pod ruku” i ovoga puta stajale su i auditorijum intrigirale neurologija i psihijatarija, neurologija i rehabilitacija, neurologija i otologija. Prof. Dragoslav Sokić je govorio o uvek aktuelnim psihijatrijskim stanjima i kvalitetu života bolesnika sa epilepsijom. Sistematski pregled novina iz oblasti neurorehabilitacije izneo je prof. Dafin Muresanu (Rumunija), dok je prof. Alexandre Bisdorff (Luksemburg) uspeo da nas nauči, ne uvek lakoj, kliničkoj diferencijaciji centralnog i perifernog vertiga. Svoje posebno mesto na ovogodišnjem edukativnom kursu našle su i radiološke procedure i njihova neizostavna korisnost u kompleksnoj evaluaciji neuroloških stanja kao što su neurodegenerativne bolesti i epilepsija. Prof. Uwe Walter (Nemačka) je i teoretski i praktično predstavio primenu transkranijalnog ultrazvuka u neurodegenerativnim bolestima, dok je sesiju zatvorio Asist. dr Aleksndar Ristić sa izvanrednim predavanjem o primeni neuroimidžing metoda u epilepsiji sa posebnim osvrtoma na postoprocesing i prehiruršku evaluaciju bolesnika.

Bogat edukativni program ovogodišnjeg Regionalnog edukativnog kursa bio je protkan i nezaobilaznim kulturnim i socijalnim događajima. Drugog dana učesnici su imali priliku da upoznaju Beograd iz jedne od njegovih najlepših perspektiva i otkriju jedinstven osećaj krstarenja Savom i Dunavom Istog dana na gala večeri predavači i polaznici su mogli da uživaju u tradicionalnim folklornim igrama iz različitih krajeva Srbije koje su izveli članovi ansambla “Branko Krsmanović”, dok je poslednjeg dana Kursa organizovana poseta muzuju Nikole Tesle.

Neophodno je napomenuti da je Regionalni edukativni kurs bio akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, a svi polaznici, koji su uspešno položili finalni test, dobili su poseban EAN sertifikat. Program i apstrakti skupa štampani su u časopisu Društva neurologa Srbije-Sinapsa, a po prvi put do sada bio je omogućen i pristup posebno za ovu priliku dizajniranoj on line platformi na kojoj su dostupna sva predavanja kursa.

Regionalni edukativni Kurs održan ove godine u Beogradu je od strane učesnika i predavača već dobio odlične ocene, a mi se nadamo da smo zaista i uspeli da na najbolji mogući način doprinesemo promociji slogana Evropske akademije za neurologiju - “Excellence in Neurology”.

Posebne zasluge za uspešno organizovan skup svakako pripadaju i lokalnom organizacionom odboru, sponzorima i tehničkom organizatoru kursa-Astra travel.

Asist. dr Milija Mijajlović
dr Tamara Švabić

SIMPOZIJUM MULTIPLA SKLEROZA U FOKUSU
- DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EVROPE

Poštovane kolege,
Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na SIMPOZIJUM MULTIPLA SKLEROZA U FOKUSU-DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EVROPE koji će se održati 18. i 19. maja 2018. godine u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, uz podršku farmaceutske industrije na transparentan način. Na predstojećem Simpozijumu biće zastuplјeni svi modaliteti savremenog liječenja sa bolesnikom koji je u središtu svake konzilijarne odluke i terapijskog plana. Ukazaće se na značaj specijalizovanih centara u adekvatnoj dijagnostici, liječenju i praćenju bolesnika, a sve sa ciljem postizanja boljeg ishoda liječenja. U okviru pažljivo odabranih sesija, auditorijum će se upoznati sa novitetima u liječenju multiple skleroze. Eksperti u ovoj oblasti izložiće savremene stavove o dijagnostici, liječenјu i praćenju bolesnika, sa posebnim osvrtom na indikacije i terapijske protokole.

Učesnici će biti u prilici da se kroz specijalne sesije upoznaju sa kompletnim procesom istraživanja i odgovornostima koje su na istraživačima, kao i sa zdravstvenom politikom u neurologiji sa posebnim osvrtom na probleme u liječenju multiple skleroze u Srbiji i regionu.

Ovog puta naši gosti će biti brojni eminentni stručnjaci iz inostranstva: Massimo Filipi - Milan, Italy, Thomas Berger - Innsburck, Austrija, Mara Rocca - Milan, Italy, Mario Habek – Zagreb, Croatia, Ovidiu Bajenaru - Buchurest, Roamania, ali i brojni domaći eksperti, a takođe postoji sesija mladih neurologa Srbije gdje će i oni prikazati novitete u liječenju multiple skleroze. Očekujemo da nam se u što većem broju pridružite i svojim aktivnim učešćem uveličate ovaj skup.

PROGRAM »

Profesor Ranko Raičević
Predesednik DNS

II SRPSKI SIMPOZIJUM O NEUROPATIJAMA SA MEÐUNARODNIM UČEŠĆEM

Drage koleginice i kolege,
Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se II SRPSKI SIMPOZIJUM O NEUROPATIJAMA SA MEÐUNARODNIM UČEŠĆEM - *Belgrade Neuropathy Update* *2* održati u Beogradu 11-12. maja 2018. godine u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti.

Glavni organizator kongresa je Srpsko udruženje za periferni nervni sistem (SUPNS) u okviru Društva neurologa Srbije.

Detaljnije informacije možete pronaći u dokumentima na sledećim linkovima.

PROGRM » 1. OBAVEŠTENJE »

U ime Organizacionog odbora II srpskog simpozijuma o neuropatijama,

Prof. dr Zorica Stević
predsednik SUPNS

NOVINE U BOLESTIMA NEVOLjNIH POKRETA

Drugo obaveštenje – 19. mart 2018. godine

Organizatori: Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Neurološka klinika Kliničkog centra Srbije.
Vreme održavanja: 4 - 5. maj 2018.
Mesto održavanja: SANU, Knez Mihailova 35, Beograd, Srbija.
Kontakt imejl: sasa.foreigndept@sanu.ac.rs

Na sledećem linku možete preuzeti bitne informacije i registracioni formular.

DRUGO OBAVEŠTENJE»

PROGRAM»

Društvo neurologa Srbije

SASTANAK NEUROLOŠKE SEKCIJE U VALJEVU

Poštovane kolege i prijatelji,
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da se u Valjevu,dana 27.04.2018. godine, održava neurološka sekcija. Početak skupa je u 14 h, u Edukativnom centru Opšte bolnice u Valjevu.

Program skupa:
• Pukovnik prof.dr.sc. med Ranko Raičević: Sekundarna prevencija moždanog udara
• Potpukovnik dr.sc.med. Željko Krsmanović: Fokalni znaci metaboličkih encefalopatija
• dr Jelena Perović: prikaz slučaja
• dr Zoran Kovačević: organizacija neurološke službe OB Valjevo

Nakon toga, od 15.30 h se organizuje zajednički ručak i druženje u restoranu Paviljon u Valjevu.
Dodajemo da je za kolege iz Beograda organizovan prevoz do Valjeva. Polazak je predviđen za 27.4. 2018. godine, u 09.30 h, ispred Centra hitne pomoći Vojnomedicinske akademije.
Pozivamo Vas da uzmete učešće na našem skupu.

Sa poštovanjem,
Zoran Kovačević

Regional Teaching Course
20th-22nd April 2018.
Belgrade, Serbia

Poštovane kolege i prijatelji,
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da se od 20-22.aprila 2018.godine u Beogradu održava regionalni edukativni kurs Evropske akademije za neurologiju (European Academy of Neurology) u saradnji sa Evropskom organizacijom za moždani udar (European Stroke Organisation).
Teme su: cerebrovaskularna oboljenja, glavobolja i bol kao i odabrane teme iz oblasti neurootologije, epileptologije, neurosonologije, neuroprotekcije i poremećaja pokreta.
Detaljan program i informacije o registraciji možete naći na sledećoj stranici:

EAN »

Sa poštovanjem,

Ass.dr sc.med Milija Mijajlović
u ime organizatora sastanka

Simpozijum povodom 85 godina vojne neuropsihijatrije u Srbiji

Poštovane kolege,
dana 15. decembra u periodu od od 9 do 16 časova, u Vojnomedicinskoj akademiji biće održan Simpozijum povodom 85 godina vojne neuropsihijatrije u Srbiji.
Kurs je akreditovan sa 6 bodova za slušaoce i nema kotizacije. U ime Organizatora pozivam sve neurologe i psihijatre da zajedno obeležimo ovaj datum.

PROGRM »

Puk prof dr Ranko Raičević,
Načelnik Klinike za neurologiju i
Načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika VMA

85 godina vojne neuropsihijatrije u Srbiji

Diagnostics and Treatment of Spastic Paresis

Poštovani/e,
Prof. Dr. Robert JECH, MD, Ph.D., poziva članove Društva mladih neurologa Srbije da sudeluju na MDS kursu Diagnostics and Treatment of Spastic Paresis u Pragu , 12.-13 Oktobra 2017.

Više tehničkih informacija i onih o samom kursu možete pronaći na sledećem linku:

Saznajte više »

Diagnostics and Treatment of Spastic Paresis

CAST | The Comprehensive Approaches in Stroke Treatment Meeting

Dear Colleagues and Friends,
It is with great pleasure that we invite you to participate to the Comprehensive Approaches in Stroke Treatment (CAST) meeting, scheduled for October 22-23, 2017 in Tel Aviv.

The International Program Committee is preparing a stimulating scientific program for professionals in general and vascular neurology, endovascular neurology, cardiology, neuroradiology and vascular surgery.

The Comprehensive Approaches in Stroke Treatment Meeting

More about CAST »

Pozivno pismo
200 godina od monografije Dž. parkinsona- Simpozijum

Poštovane kolege,
Ove godine se navršava 200 godina od publikacije u kojoj je Džejms Parkinson opisao bolest koja će poneti njegovo ime. Pozivamo vas da prisustvujete obeležavanju ovog jubileja koji organizuju Medicinski fakultet u Beogradu, Srpska akademija nauka i umetnosti i Klinika za neurologiju KCS.

U uvodnom izlaganju Akademik Vladimir Kostić će se osvrnuti na monografiju Džejmsa Parkinsona, kao i na ostale zanimljive detalje rane ikonografije Parkinsonove bolesti, uključujući i otkriće l-dope. Ova otkrića su, ne samo omogućila lečenje bolesti, već i utrla put “rađanju” nove grane neuro-nauka i neurologoje uopšte – oblasti nevoljnih pokreta.

O evoluciji tradicionalnog stava koji Parkinsonovu bolest nije ubrajao u red naslednih bolesti do aktuelnih podataka koji ukazuju da bar petina obolelih ima naslednu osnovu govoriće prof. dr Ivana Novaković i podsetiti nas da je svaki novootkriveni gen predstavljao novi “prozor” u razumevanju patofiziološke osnove bolesti .

Prof. dr Ivanka Marković će govoriti o specifičnoj patološkoj osnovi, mehanizmima ćelijske smrti i Levijevim telima, jedinstvenim unutar-ćelijskim inkluzijama, čiji je glavni sastojak alfa-sinuklein, ispostaviće se, i produkt prvog identifikovanog gena odgovornog za nastanak bolesti .

Opservacija o širenju Levijevih tela „od neurona do neurona“ dovela je do ideje da patološki proces počinje u enteričkom nervnom sistemu i hipoteze prema kojoj se abnormalni alfa-sinuklein širi u procesu sličnom širenju prionskih bolesti i rasprostire u kaudo- rostralnom smeru. O ovim otkrićima koja predstavljaju osnovu istraživanja savremene neuroprotektivne terapije govoriće prof. dr Vladimir Kostić.

Mogućnost adekvatnog lečenja motornih simptoma dovela je do bolje spoznaje o nemotornim simptomima Parkinsonove bolesti . O značaju ovih simptoma i činjenici da sa trajanjem bolesti počinju da dominiraju kliničkom slikom, govoriće prof. dr Elka Stefanova.

Pored dva veka od monografije velikana neurologije, prošlo je pola veka od otkrića l-dope i četvrt veka od početka invazivnih metoda lečenja Parkinsonove bolesti . Sa savremenim armamentarijumom terapijskih strategija, upoznaće nas prof. dr Marina Svetel. Napori istraživača širom sveta usmereni su ka razumevanju mehanizma nastanka i definisanju terapijskih strategija nedopaminergičkih simptoma Parkinsonove bolesti . Doc . dr Nataša Dragašević Mišković upoznaće nas sa multitransmiterskom prirodom bolesti i trenutno jednim od najfrustirajućih simptoma bolesti – poremećaju hoda.

Istorijska opsednutost „tamnom stranom medalje” lečenja Parkinsonove bolesti – motornim komplikacijama terapije, je u poslednjoj deceniji ustupila mesto poremećajima kontrole impulsa i drugim oblicima repetitivnog ponašanja koji nastaju kao posledica specifične interakcije patološkog procesa i dopaminergičke terapije. O fenomenologiji, faktorima rizika, i patofiziološkoj osnovi ovih neobičnih ispoljavanja govoriće ass. dr Vladana Marković.

Savremeni koncept parkinsonizma obuhvata čitav niz entiteta koji liče, ali zapravo nisu Parkinsonova bolest . Sa specifičnostima kliničkih ispoljavanja, značajem pravovremene dijagnoze i atipičnostima „atipičnih“ parkinsonizama upoznaće nas dr Milica Ječmenica Lukić .

Učešće na Simpozijumu je besplatno . U toku je akreditacija Simpozijuma i o detaljima bodovanja obavestićemo vas naknadno. Troškovi izdavanja potvrde za učesnike koji žele da preuzmu potvrdu o učešću, uključujući i broj KME bodova iznosiće 900 dinara.

Uz kolegijalne pozdrave,
Organizacioni odbor

200 godina od monografije Dž. parkinsona- Simpozijum

Poštovane kolege,
Obaveštavamo Vas da se 19. maja održava Simpozijum: „200 godina monografije Jamesa Parkinsona: šta je novo?“ koji će se održati 19. Maja u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (ul. Knez Mihailova 35, Beograd), sa početkom u 9 sati. Sam sastanak će biti akreditovan, a učešće je besplatno (potvrda o broju bodova se plaća 900 dinara).

Ovim simpozijumom pridružujemo se međunarodnom obeležavanju značajnog datuma od koga zapravo i počinje istorija bolesti od koje boluje svaka 50. osoba starija od 65 godina. Odlučili smo se da proslavu obeležimo novinama u poslednjoj deceniji i posebno doprinosima grupe za izučavanje neurodegenerativnih bolesti Klinike za neurologiju KCS i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Program Simpozijuma i dopunske informacije nalaze u dokumentima u prilogu.

PROGRAM »

Uz kolegijalne pozdrave,
Organizacioni odbor

KME - Wilson-ova bolest

Drage kolege,
Podsećamo vas da će se KME na temu Wilson-ove bolesti, u organizaciji Klinike za neurologiju i Medicinskog fakulteta u Beogradu, održati 31.03.17. sa početkom od 09h u u velikoj sali dekanata Medicinskog fakultetau Beogradu. Cena kotizacije za učesnike je 2400din sa PDV-om. Kurs je akreditovan, program kursa je u prilogu.

PROGRAM »

Info-grupa Klinike za neurologiju KCS

SEKCIJA - VRANJE

Poštovani,
U ime Neurološke sekcije Srpskog lekarskog društva i Društva neurologa Srbije pozivamo Vas na tradicionalnu redovnu Sekciju koja će se održati u svečanoj Sali skupštine Grada Vranja, 7.aprila 2017. s početkom u 13 sati.

Prevoz će biti organizovan iz Beograda, 7.aprila 2017.godine ispred stajališta kod Sava centra u 7.00 sati i povratak istog dana u ranim večernjim satima.

Podsećamo kako je Sekcija akreditovana.

Satnica predavanja »

Predsednica Neurološke sekcije Srpskog lekarskog društva
prof dr Maja Žarkov i
predsednik Društva neurologa Srbije
prof dr Ranko Raičević

Belgrade Cleveland Meeting on Focal Cortical Dysplasia

Drage kolege i prijatelji,
Klinika za neurologiju u Beogradu, Cleveland Clinic u Ohaju (SAD) i Srpska akademija nauka i umetnosti sa ponosom najavljuju Sastanak o fokalnoj kortikalnoj displaziji (Belgrade-Cleveland Meeting on Focal Cortical Dysplasia) koji će se održati u Beogradu od 8. do 10. juna 2017. godine.

Belgrade Cleveland Meeting on Focal Cortical Dysplasia

Fokalne kortikalne displazije predstavljaju dominantan uzrok rezistentne epilepsije kod dece i odraslih. U stručnom smislu neurološka i epileptološka zajednica se trenutno nalazi na pragu značajnih otkrića i dostignuća u ovoj oblasti. Sastanak o fokalnoj kortikalnoj displaziji (Belgrade-Cleveland Meeting on Focal Cortical Dysplasia) biće prilika da se sa aktuelno vodećim stručnjacima iz Evrope i SAD intenzivno debatuje o aktuelnom razumevanju patofiziologije fokalne kortikalne displazije i pristupu hirurškom lečenju. Svi relevantni klinički aspekti će biti pokriveni: patologija, klinički tok, nalaz na neuroimidžingu, prehirurška evaluacija i kontroverze u pristupu ovoj čestoj patološkoj podlozi epilepsije. Isto tako, osnovni principi i mogući mehanizmi nastanka fokalnih kortikalnih displazija biće detaljno razrađeni.
Tokom sastanka značajan akcenat stavljen je na ilustrativne slučajeve hirurškog lečenja epilepsije usled fokalne kortikalne displazije.

Obaveštavamo Vas da je registracija počela, ali rok za prijavu određuje broj prijavljenih, s obzirom da je broj mesta ograničen.

Sve potrebne informacije možete pročitati na stranici www.astratravel.rs

U prilogu Vam dostavljamo program i satnicu Sastanka.

PROGRAM »

Ovo će biti jedinstvena prilika da se stekne novo znanje, razmene klinička iskustva i uporede različiti pristupi. Stoga Vas srdačno pozivamo u Beograd od 8. do 10. juna 2017. godine.

S poštovanjem,

Direktori Sastanka,
Prof. Dr Imad Najm, Prof. Dr Dragoslav Sokić, Dr Aleksandar J. Ristić

Obaveštenje o kursu kontinuirane edukacije

Poštovane kolege,
Obaveštavamo vas da će se KME na temu Wilson-ove bolesti, u organizaciji Klinike za neurologiju i Medicinskog fakulteta u Beogradu, održati 31.03.17. sa početkom od 09h u u velikoj sali dekanata Medicinskog fakultetau Beogradu.
Cena kotizacije za učesnike je 2400din sa PDV-om.
Kurs je u procesu akreditacije.

Info-grupa Klinike za neurologiju KCS

49th International Danube Neurology Symposium

Vreme: 21-22. april 2017.
Mesto: Budimpešta, Mađarska.

2. najava »

49th International Danube Neurology Symposium

Sastanak neurološke sekcije SLD

Poštovani/a,
Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na sastanak Neurološke sekcije SLD-a koji se tradicionalno održava u decembru na Vojnomedicinskoj akademiji. Teme ovog sastanka su moždani udar i multipla skleroza, a predavanja sledeća:

1. Prof. dr Marija Žarkov: TIA - kako je prepoznati?
2. Prof. dr Vesna Martić: Inflamatorne miopatije
3. Prof. dr Gordana Tončev: Terapijske novine u liječenju multiple skleroze
4. Dr Smiljana Kostić: Kognitivne izmjene kod bolesnika sa multiplom sklerozom

Sastanak ce se održati 16. decembra (petak) 2016. sa početkom u 12h i 30min u Amfiteatru (IV sprat) na VMA.

Srdačno,

Prof dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije
Prof dr Marija Žarkov, predsednik Neurološke sekcije SLD
Asist. dr Željko Živanović, sekretar Neurološke sekcije SLD

Moždani udar - Izazovi

Poštovane koleginice i kolege,
Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na sada već tradicionalni skup "Moždani udar - Izazovi" koji se po šesti put održava 15. decembra 2016. godine od 9 do 18h u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.
Predavanja će održati naši ugledni gosti iz inostranstva, Prof. Valeria Caso iz Italije (predsednica Evropske Organizacije za Moždani udar), Prof. Charlotte Cordonnier iz Francuske i Prof. Hanne Christensten iz Danske, kao i naši eminentni stručnjaci: Prof. dr Ljiljana Beslać Bumbaširević, Prof. dr Nadežda Čovičković Šternić, Prof. dr Dejana Jovanović, Prof. dr Miroslav Marković, Doc. dr Jasna Zidverc Trajković, Asist. dr Aleksandra Pavlović, Asist. dr Milija Mijajlović, Asist. dr Predrag Stanarčević.
Na skupu će posebno biti fokusirani problemi moždanog udara kod žena i savremeni prinicipi sekundarne prevencije moždanog udara. Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate ovaj skup, a u prilogu se nalazi detaljan program sastanka.

Preuzmite program »

Sa srdačnim pozdravom,

Prof. Dr Ljiljana Beslać Bumbaširević
Prof. Dr Dejana Jovanović
Asist. Dr Aleksandra M. Pavlović

Obeležen Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u organizaciji Društva neurologa Srbije i Republičke stručne komisije za neurologiju (Grupa za cerebrovaskularnu bolest), a povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv moždanog udara u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 29.10.2016. održan je Javni panel – Sadašnjost i perspektive lečenja moždanog udara.

Svetski dan borbe protiv moždanog udara
U sklopu nacionalnog programa , prevencija i lečenja cerebrovaskularnih bolesti u Republici Srbiji do 2021 godine u radu panela su učestvovali najznačajniji autoriteti iz ove oblasti, predstavnici izvršne vlasti i javnog života i predstavnici pacijenata. Moždani udar je treći vodeći uzrok obolevanja i umiranja u svetu, a u Srbiji prvi vodeći uzrok umiranja žena u bolničkoj populaciji. Po troškovima lečenja u većini zemalja sveta zauzima prvu ili drugu poziciju.

Svetski dan borbe protiv moždanog udara
Na samom otvaranju skupa predsednik Društva neurologa i načelnik Klinike za neurologiju na VMA pukovnik prof.dr Ranko Raičević naglasio je da kada je Srbija u pitanju, statistika je još sumornija i za prošlu godinu moždani udar je bio vodeći uzrok umiranja žena u bolničkim sredinama i drugi vodeći uzrok umiranja muške populacije u bolničkim sredinama.

Svetski dan borbe protiv moždanog udara
Važno je da što manje vremena prođe od prvih simptoma do odlaska kod lekara i primanja terapije, jer su tada šanse za preživljavanje i oporavak mnogo veće i baš zato je veoma važno uočiti simptome na vreme. Zabrinjavajući je trend porasta broja moždanih udara kod sve mlađih ljudi, zaključuje prof dr Ranko Raičević.

Svetski dan borbe protiv moždanog udara
Ovogodišnja kampanja nosi naziv: “Moždani udar je izlečiv”. Životi se mogu poboljšati boljom svesnošću, pristupom i akcijom. Jedan od značajnih razloga visoke smrtnosti od moždanog udara je nedovoljno znanje pacijenata o simptomima i hitnosti zato kod ove bolesti ne sme da bude kašnjenja, rečeno je na stručnom skupu.

Društvo neurologa Srbije

Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Drage koleginice i kolege,
U organizaciji Društva neurologa Srbije, a povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv moždang udara u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda 29.10.2016. s početkom u 18 časova bit će održan Javni panel – Sadašnjost i perspektive lečenja moždanog udara.
U radu panela će učestvovati najznačajniji autoriteti iz ove oblasti, predstavnici izvršne vlasti, javnog života i predstavnici pacijenata.
Moždani udar je prvi vodeći uzrok obolevanja i umiranja u svetu, a u Srbiji prvi vodeći uzrok umiranja žena u bolničkoj populaciji. Po troškovima lečenja u većini zemalja sveta zauzima prvu ili drugu poziciju.
Zbog ogromnog značaja za društvo u celini pozivamo vas da prisistvujete ovom sastanku, i na taj način uveličate ovaj događaj.

Predsednik DNS
Prof. dr Ranko Raičević

Stručni sastanak neurološke sekcije

U organizaciji neurološke sekcije i klinike za neurologiju VMA, a u koordinaciji s Društvom neurologa Srbije, se tradicionalno održava stručni sastanak u decembru. I ove godine 16. decembra u 12.30 časova u amfiteatru VMA ( 4. sprat) bit će održan sastanak sa temama iz moždanog udara i multiple skleroze. Skup je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije. Pozivamo vas da u što većem broju učestvujete na ovom skupu.

S nadom u skoro viđenje iskreno Vas pozdravljamo.

Predsednik DNS
Prof. dr Ranko Raičević

Predsednica neurološke sekcije SLD-a
Prof dr Maja Žarkov

SMERNICE ZA ORGANIZACIJU I UČEŠĆE NA ANF

Dana 04.06. 2016. održan je sastanak u sastavu Prof. dr Marina Svetel, Prof. dr Tomislav Babić, Prof. dr Silvio Bašić, Prof. dr Davor Sporiš i Prof. dr Ranko Raičević. Tema sastanka bila je uniformnost u organizaciji Adriatic Neurology Foruma, budući da se ovaj važan regionalni skup održava alternativno u organizaciji NeuroNET-a i Društva neurologa Srbije.

U tom smislu, postignut je sledeći dogovor:
1. Skup će trajati 5 dana, pri čemu će prvog dana biti Svečano otvaranje skupa, potom će uslediti tri radna dana, a poslednjeg dana će biti Okrugli sto na kome će organizatori iz Hrvatske i Srbije imati priliku da zajedno prodiskutuju o aktuelnom i budućem skupu.
2. Definisana je potreba da se ANF održava uvek u isto vreme, u skladu sa rasporedom važnih svetskih stručnih skupova (npr. nedelju dana nakon godišnjeg sastanka American Academy of Neurology) ili da se datum skupa zna godinu dana unapred zbog troškova putovanja.
3. Imena predavača iz Hrvatske će predlagati NeuroNET, dok će predavače iz Srbije predlagati Društvo neurologa Srbije.
4. O stranim predavačima će se zajedno dogovarati , pri čemu će aktuelni domaćin birati dva, a gost jednog stanog predavača. Stranim predavačima će biti plaćen put, smeštaj i kotizacija.(DNS po statutu plaća aviokartu u ekonomskoj klasi).
5. Predavačima iz regiona biće plaćen smeštaj i kotizacija, dok će preuzimanje troškova puta biti privilegija moderatora sesija.
6. Sesije će se održavati u periodu od 09 do najkasnije 14:30h, zaključno sa satelitskim simpozijumima.
7. U svakoj sesiji, sa izuzetkom odabranih predavanja, izlaganja će biti ograničena na maksimalno 20 minuta.
8. Sesija Mladih neurologa će se održavati prvog radnog dana skupa u popodnevnim časovima.
9. Mladi neurolozi čiji su radovi odabrani kao najkvalitetniji, imaće plaćen smeštaj i kotizaciju za naredni ANF, u slučaju da takođe pošalju rad za izlaganje, koji će Naučni odbor prihvatiti.
10. Kotizacija za Mlade neurologe će biti niža.
11. Učesnicima skupa, pozvanim predavačima, biće obezbeđena dva obroka – doručak i ručak.
12. Slušaocima sa plaćenom kotizacijom biće takođe obezbeđeni doručak i ručak, prisustvo svečanoj večeri i kongresni materijal sa sertifikatom o prisustvu.
13. Akreditaciju skupa vrši domaćin skupa.
14. Kada je domaćin skupa DNS, kotizacija za članove DNS i DMNS će biti niža za iznos dve godišnje članarine.

Beograd, 12.06.2016.

Predsednik DNS
Prof. dr Ranko Raičević

Izvještaj - Adriatic Neurology Forum 2016

U Bečićima je od 1. do 5. juna 2016. održan tradicionalni Adrijatik neurološki forum u organizaciji DNS-a. Skup je okupio preko 200 stručnjaka za epilepsiju, multiplu sklerozu i neurodegenerativna oboljenja, ali i drugih oblasti neurologije i graničnih disciplina.

Adriatic Neurology Forum 2016
Ukazujući na važnost postojanja Adriatic Neurology Foruma, utemeljenog sa namjerom da ujedini znanja naučnika ove oblasti iz regiona, predsjednik Društva Neurologa Srbije, prof.dr Ranko Raičević, otvarajući skup, izrazio je posebno zadovoljstvo zbog ispunjenja visoko postavljenih ciljeva krunisanih ovim kongresom.
Nakon ovoga uvodno predavanje održao je profesor Vladimir Kostić, predsednik SANU.
Nastupima učesnika Adriatic Neurology Foruma koji su u Bečiće doputovali iz Srbije, Crne Gore, BIH, Makedonije, Italije, Izraela, Slovenije, Češke, Austrije, Hrvatske, Velike Britanije, Turske, skup je opravdao naziv značajne međunarodne manifestacije.
Glavne teme ANF-a tradicionalno su Epilepsija, Multipla skleroza i Neurodegenerativna oboljenja, Poster sesija i Simpozijum mladih neurologa.
Prvi radni dan bio je obeležen aktualnim temama iz epileptologije, Hirurgije epilepsija i savremenog lečenja epileptičnohg statusa. Razgovaralo se potom o savremenoj prevenciji i terapiji moždanog udara dok je sam kraj dana bio planiran za poster sesiju.

Adriatic Neurology Forum 2016
Simpozijum “Multiple skleroze” pažnju je privukao baveći se sinaptomatijom u multiploj sklerozi, unapređenju lečenja kod pacijanata s multiplom sklerozom, biomarkerima odgovora na terapiju interferonom-beta, genetikom multiple skleroze, atrofijom mozga i autonomnim poremećajima u multiploj sklerozi. Magnetna rezonanca i transplatacija matičnih ćelija u multiploj sklerozi te neuromijelitis optika spektar s aktualnim i budućim terapijskim strategijama prethodili su zanimljivom okruglom stolu o terapijama lekovima koji menjaju prirodni tok bolesti s iskustvima u regionu kojim je završen drugi dan kongresa.
Na simpozijumu ”Neurodegenerativnih oboljenja” koja su na programu bila treći dan kongresa stručnjaci su se bavili nepredovanjem Parkinsonove bolesti i mogućim strategijama nelinearne progresije, Tourette sindromom, parkinsonizmom i vaskularnim bolestima mozga, DBS u distonijama, tardivnom diskinezijom, zatim istraživanjem Wilsonove bolesti, cerebelumom, nevoljnim pokretima autoimunolog porekla, vaskularnom demencijom, bihejvioralnim aspektom demencija. Isti su se dan na simpozijumu tražili odgovori na pitanja “Zašto nismo uspeli da izlečimo Alchajmerovu bolest” te koji su problem u ranoj dijagnostici Alchajmerove demencije.

Adriatic Neurology Forum 2016
Završnog dana predstavljeni su radovi članova Društva mladih neurologa Srbije (DMNS) i mladih neurologa regiona na teme endokrinih aspekata neurotraume, kombinovanog rizika pušenja i HLA-DRB1* 15 za nastanak multiple skleroze, hospitalnom registru osoba sa oboljenjem iz spektra Neuromijelitis optica, te o teoriji uma kod pacijenata sa hereditarnom ataksijom, iskustvima s primenom dekompresivne kraniotomije u lečenju pacijenata sa malignim infarktom u slivu srednje cerebrealne arterije, tretmanu pacijenata s simptomatskom epilepsijom , poremećajima pokreta u spavanju, analizi prediktivne vrednosti anamneze u evaluaciji bolesnika sa prvim tranzitornim gubitkom svesti, te kliničkom značaju rekanalizacije nakon intravenske trombolize kod akutnog ishemičnog moždanog udara.

Adriatic Neurology Forum 2016
Organizovan na način da odaje utisak ostvarenog iskustva u ispunjenosti programa raznim sadržajima, ANF je opravdao očekivanja i obavezao svaki naredni skup na značajnu dozu inovativnosti kao što je to bio slučaj sa kongresom stručnjaka u Budvi.

Predsednik DNS
Prof. dr Ranko Raičević

CONy Athens 2017 - Join Us

Next CONy Congress will take place in Athens, Greece, March 23-26, 2017. arhiva

CONy Mailshot

Join Us »

MEDIJI


Program simpozijuma

Na sledećem linku možete preuzeti program simpozijuma
*Belgrade Neuropathy Update* *2*

Program simpozijuma

Izvještaj – Adriatic Neurology Forum 2017

Na sledećem linku možete preuzeti izveštaj

Izveštaj ANF 2017.

ANF 2017 ANF 2017 ANF 2017 ANF 2017

desc

Video predavanja na Youtube-u.

arhiva

Predavanja u pdf arhivi DNS.